AKTUALITY A NOVINKY PRE VÁS:

Čo je to protein ?

V záplave informácií na nás viac alebo menej vyskakuje podchvíľou označenie PROTEIN ako nová superpotravina.

Človek typu bežný  ovláda, že je to niečo dobré, i keď  konkrétne nevie prečo. A možno ešte jeho vedomosti siahajú tak ďaleko, že si spomenie, že „proteíny“ je len iné označenie pre „bielkoviny“. Tam väčšina z nás nie veľmi aktívne športujúcich končí.

Proteíny = bielkoviny.

Bielkoviny sú hlavnou živinou pre človeka. Sú nenahraditeľným stavebným materiálom tkanív. Zároveň majú aj ďalšie biologické úlohy: sú súčasťou enzýmov, hormónov, protilátok, imunoglobulínu, sú dôležité pre využitie železa v organizme.

Ľudia nedokážu syntetizovať (vytvárať) bielkoviny, preto sú odkázaní na príjem bielkovín z rastlín a   živočíchov. Najlepšie stráviteľné pre človeka sú živočíšne bielkoviny, napríklad aj bielkoviny z tvarohu. Tieto bielkoviny sú plnohodnotné - obsahujú všetky aminokyseliny vo vhodných pomeroch.

Bielkoviny v strave človeka nie sú rovnocenné. Zastúpenie esenciálnych aminokyselín  (rozštiepená bielkovina v tráviacom trakte, ktorá musí byť prijímaná v strave, lebo organizmus ju nedokáže sám syntetizovať) je vyššie v živočíšnych bielkovinách ako v rastlinných.

protein - potraviny_1

Najbohatším zdrojom bielkovín je mäso, vajcia, mlieko a výrobky z neho.

Mlieko je zároveň najkompletnejšia plnohodnotná potravina, ktorá má v živote človeka významnú úlohu ochrániť jeho zdravie. Dodáva do tela súčasne bielkoviny, sacharidy, ľahko stráviteľný tuk,  vitamíny a minerálne látky - hlavne vápnik.

Nie každý proteín je ale OK. Do rôznych práškových proteínových zmesí sú pridávané ochucovadlá, náhradné a syntetické sladidlá, ktoré nemusia priaznivo pôsobiť na zdravie človeka.

Výhodou prirodzených proteínov sú prírodné potravinové zdroje. Sú zdravšie o to, že sa nejedná o upravovaný produkt s látkami, ktoré by mohli byť skôr kontraproduktívne.

Čo by ste ešte mali vedieť ?

Nie je úplne jedno, či má produkt označenie len Proteín alebo  Zdroj bielkovín. To, aby si produkt mohol dovoliť písať na svoj obal Zdroj bielkovín, dôsledne stráži vestník Európskej únie a za jeho nedodržanie hrozia výrazné sankcie.  Tvrdenie, že potravina je zdrojom bielkovín, a každé tvrdenie, ktoré môže mať pre spotrebiteľa rovnaký význam, sa môže uvádzať len vtedy, ak aspoň 12 % energetickej hodnoty potraviny poskytujú bielkoviny.

Tak to je aj pre Tvarohové kúsky PROTEIN. Okrem toho, že výborne chutia sú aj Zdrojom esenciálnych bielkovín.

Posledné, čo by ste o proteínoch mohli ešte vedieť je fakt, že nadbytočné množstvo bielkoviny sa v organizme neuloží ako zásoba (na rozdiel od cukrov a tukov)a ich konzumácia je ideálna pri diétach, alebo ako večera, nakoľko sa pomaly vstrebávajú a teda zasýtia nadlho.

Paráda 

kusky web_1